הצד האפל של הסמארטפון כ-51% מהישראלים מחזיקים בסמארטפון, כך עולה מסקר של TNS טלסקר.
תרחיקו את הסמארטפון: סמארטפונים פוגעים באיכות הזרע – אחרי שנים רבות של השערות, ניחושים ומחקרים שניתן לפרש לכל כיוון – נערך בישראל סופסוף מחקר מקיף לפיו ניתן לקבוע כי קרינה מטלפונים סלולריים אכן גורמת לירידה בריכוז הזרע, עד לרמות לא שגרתיות. גברים, שימו לב: אחד מגורמי הסיכון המרכזיים הינו נשיאת המכשיר במרחק של פחות מ-50 ס"מ מהמפשעה, כמו גם דיבור תוך כדי הטענת המכשיר.
עוד עולה כי בטלפון סלולרי מסוג כלשהו מחזיקים כ 99.98% מהישראלים; 10% מתהדרים בשלושה טלפונים או יותר, כאשר בקבוצת הגיל 30+ המספר הזה מגיע ל 26%.
אנו ב"בריאות לגבר" אמנם לא נמליץ לכם להשליך את המכשירים הללו לפח האשפה. בעולם של היום זה פשוט פחות פרקטי לביצוע. לעומת זאת, ננסה למנות כמה כללי זהירות מתבקשים אשר יסייעו לכם להשתמש בגאדג'טים הללו בצורה חכמה ומושכלת יותר בכדי לצמצם ולהקטין נזקים אפשריים לפוריות, נזקים אורטופדיים ונזקי ראייה – שכן גם העיניים שלנו לא נוצרו לעבודה ממושכת יחד עם הטכנולוגיות האלה.

המחקר הישראלי נערך בקרב 106 גברים שהשתתפו בסקר בין השנים 2011 ו 2012. לאחר איסוף הנתונים החוקרים התמקדו בבחינת הקשר האפשרי בין תוצאות ספירת הזרע ובין הרגלים הקשורים לשימוש בסמארטפון. המחקר שנערך במרכז הרפואי "כרמל" בשיתוף עם הפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון, גילה קשר מובהק בין איכות הזרע של הנבדקים ובין אופי ותדירות השימוש בטלפון סלולרי. כך לדוגמא, גברים המדברים בטלפון הסלולרי במשך יותר משעה ביום מגדילים את הסיכוי לירידה בריכוז הזרע; נזק דומה נגרם גם ע"י דיבור בזמן הטענת המכשיר ונשיאתו קרוב מדי למפשעה.
החוקרים במרכז הרפואי כרמל הדגישו כי "ביולוגיה אינה מתמטיקה". כלומר, הכוונה היא שזה לא שכל מי שירחיק מעצו את הטלפון מיד יכפיל את הפוריות שלו. אבל במידה והפוריות נמצאת במצב גבולי, שימוש תכוף ולא מושכל בטלפון סלולרי עכשיו נחשב לגורם מזיק אפשר עלול בסבירות גבוהה לגרום לפגיעה מסוימת בפוריות. מאידך, טוענים החוקרים, יש רק מה להרוויח משמירה על כללי הזהירות שכן גברים החפצים לשמור יותר על עצמם ועל פוריותם יכולים לעשות זאת בביטחה על-ידי אימוץ כללי זהירות פשוטים לביצוע.
ידוע כי הממצאים המצביעים על ירידה בריכוז הזרע למעשה מעידים על ירידה בלתי נמנעת בפוריות הגבר מצד שני, החוקרים סבורים כי מחקרים משלימים נחוצים על מנת לאמת את הנתונים בקנה מידה גדול יותר, ע"י מחקרים שיבדקו את פוריות הגבר בהקשר של שיבדקו השפעת הקרינה הסלולרית לאורך זמן. כיום איכות הזרע הגברית נמצאת בירידה עקבית במערב – בעיה אשר קשורה לכמעת ממחצית בעיות הפוריות בקרב זוגות.
מחקרים קודמים בנושא קרינה ופוריות
עד היום נערכו מחקרים שונים כדי למדוד את השפעת הקרינה הלא מייננת הנפלטת על ידי סמארטפונים על טיב הזרע. על פי הידע המחקרי שנצבר בנושא זה מתברר כי איכות הזרע מושפעת הן מגורמים גנטיים מולדים והן מגורמים סביבתיים, כולל שימוש בטלפונים סלולריים. עם זאת, המסקנות ברבים מהחקרים לא היו אחידות או חד משמעיות. מצב זה נבע מכך שכל מחקר נערך בתנאים שונים, דוגמת ניסויים בתנאי מעבדה ולא נבדקו קבוצות באוכלוסיה עם שימוש בקבוצות בקרה לשם ההשוואה והסקת מסקנות בנוגע להשפעת השימוש בטלפונים סלולריים, בשגרה ובחיי היומיום על פוריות הגבר.
בין המחקרים הגדולים מאוד בנושא פורסם ב 2009 על ידי חוקרים מקצועיים מאוניברסיטת ניוקאסל שבאוסטרליה, שבדקו מהו קורה לזרע האנושי אחרי חשיפה של 16 שעות קרינה בעוצמה אופיינית לטלפונים ניידים. בעקבות המחקר פורסמה לגברים שכן נראה שיש קשר מהותי בין פגיעה בתפקוד הזרע ובין נוכחות של סמארטפון. אולם, חשיבותו עם המחקר הישראלי הפעיל היא בבחינת שימושים שונים עבור המשתמש בנייד וההשפעה הישירה שלו על טיב הזרע, זוהי על פי הפרמטרים שקבע ארגון הבריאות בישראל העולמי (WHO) בשנת 2010.
אם לא די בממצאי המחקרים המפורטים כאן, על נזקים לגוף האנושי הנוצרים עקב השימוש בטאבלטים ובסמארטפונים מעידים גם אורתופדים. שימוש רגיל ויומיומי במכשירים אלו מאלץ את הגוף לשהות במנח לא טבעי אשר לאורך זמן עלול להתבטא בכאבי צוואר וכתפיים. מעניין לציין כי גברים ונשים הפונים למרפאות פוריות, עשויים בחלק מהמרפאות לפחות להיתקל בהנחיות מיוחדות לשימוש בלפטופים, סמארטפונים וטאבלטים וזאת על מנת להוריד סיכויים לפגיעה בפוריות ע"י שימוש נכון וזהיר יותר. כך לדוגמא לא מומלץ להניח לפטופ על הרגליים, להניח סמארטפון בכיס של המכנסיים, ובאופן גורף רצוי בהחלט להרחיק אותם מהגוף ומאזור המפשעה בפרט.
לסיכום, ההמלצה המתבקשת לאור המחקרים הללו הינה לא לשאת את המכשיר בכיס או כלל בקרבת המפשעה, להימנע משינה ליד הסמארטפון (או להעביר למצב טיסה), ולא לדבר בסלולרי בזמן הטעינה. כמו כן במידת האפשר מומלץ מאוד להשתמש בדיבורית או באוזניות.
—
טיפ: אם אינכם זקוקים לסמארטפון באופן יומיומי תוכלו לשכור סמארטפון לתקופת הזמן הרצויה לכם, וכך תוכלו להימנע מהסיכונים הנלווים לשימוש ממושך.