התמודדות עם בעיות בערמונית

אחד הקשיים איתו נאלצים להתמודד חולים בסרטן הערמונית הוא הקושי "לתפוס" בזמן את המחלה כיוון שאין תסמינים מורגשים או נראים לעין בשלבים הראשוניים של התפרצות המחלה. השגרה נשמרת , והחולה ממשיך בסגנון חייו הרגיל, בלי לחוש בכאב כלשהו או להתלונן שמשהו מציק לו. בד בבד, מדובר למעשה בסוג סרטן שאפשר לאבחן אותו רק דרך בדיקה מיוחדת המכונה ביופסיית היתוך – פיוז'ן. בעבר הלא רחוק היו עושים ביופסיה בעזרת אולטרסאונד המאפשר לדגום כמה אזורים כאלה ואחרים, קרובים ואולי רחוקים מהערמונית. בדיוק מסיבה זו המציאו ביופסיה חדשנית המכונה ביופסיית היתוך.

כמו שהמילה "פיוז'ן" מרמזת, הבדיקה נעשית בשילוב של שתי טכנולוגיות. הדגימה עבור הערמונית נעשית באמצעות הפירנאום. באמצעות תוכנת מחשב ייעודית, הצילומים עוברים עיבוד ממוחשב בה מסומנים הממצאים החשודים. במסגרת הבדיקה משולבים צילומי MRI יחד עם צילומי אולטרסאונד ובדרך זו ניתן לכוון בזמן אמת המחט עם הביופסיה לדגימה מדויקת של אזורים החשודים כנגועים בסרטן.

ביופסיית היתוך – משלבת אולטרסאונד עם MRI. ההבדל בין הביופסיה המסורתית לבין החדשנית המכונה גם ביופסיית היתוך פיוז‘ן הינה בשילוב של שתי שיטות שונות לאיתור המחלה – אולטראסאונד ו-MRI. בנוסף לכך, בשונה מהביופסיה הרגילה, רמת החשיפה לזיהומים בביצוע ביופסיית היתוך נמוכה עד אפסית

בעיות בערמונית
הדמיה של סרטן הערמונית

ביופסיית היתוך – תועלות

טיפול פוקאלי בסרטן הערמונית – אם רצית להבין מודע מהי ביופסיית היתוך ומתי יש בה צורך הגעת למקום הנכון. ביופסיית היתוך היא תולדה של פיתוחים בתחום הרפואה בשנים האחרונות באופן כללי, וספציפית בתחום של זיהוי סרטן הערמונית.

טיפול בסרטן הערמונית ע"י אורולוג מומחה

אורולוג הוא רופא מנתח אשר אחראי לערוך אבחון ולספק טיפול בין אם בתרופות או בניתוח במערכת השתן הגברית והנשית ובמערכת המין הגברית. בין השאר אורולוגים מטפלים בסרטן הכליות, אבנים בכליות, סרטן בשלפוחית השתן, סרטן הערמונית, סרטן אשכים. דוגמת למרבה ההפתעה בהפרעות השתנה בגברים ונשים. בגברים בהפרעות הקשורות לערמונית – הפרעות השתנה, דלקות חריפות וכרוניות.

מה הוא אורולוג אונקולוג? אורולוג אונקולוג הינו רופא המומחה בתחום של האורואונקולוגיה. תחום עיסוקו הוא טיפול, גילוי ומניעה של התפתחות גידולים ממאירים וסרטניים בדרכי השתן. אורולוג אונקולוג מתמקצע בייחוד בגידולים מסוג: סרטן באשכים, סרטן הערמונית, סרטן בדרכי ובכיס השתן.

תפקיד האורולוגיה מחולק לכמה קטגוריות מרכזיות וכאשר באים להירשם אורולוג מטפל יש לוודא בגלל מומחה לבעיה הספציפית – אורולוג אונקולוג מעסה בבעיות אורולוגיות כלליות גדון הפרעות השתנה, ערמונית מוגדלת וכו' אולם מתמחה בניתוחים לסרטן במערכת השתן (ערמונית, כליות, שלפוחית וכו'). אנדואורולוג מתמקצע בבעיות אבנים מורכבות בכליות. אורו גניקולוג – מתמחה בדליפת שתן בנשים. אורולוג צעירים – מתמקצע בבעיות אורולוגיות בילדים.

הבדיקה מאפשרת להגיע לרמת דיוק יחסית גבוהה הרבה יותר אם נשווה אותה לביופסיה המערבית אבחון סרטן הערמונית. סיכון מופחת לזיהומים. מספקת אפשרות להיות רלוונטית לחולה תכנית תרפיה ייעודית ומתאימה על-פי סגנון הגידול, המיקום שיש לו וקצב שגשוג המחלה. מתי יש לערוך ביופסיית היתוך?

ובכן, ההמלצה הינה בסביבות שלהי גילאים 40 לבוא לאורולוג ולהיבדק. טרם שבכלל מועברים לביופסיית היתוך, קודם לכן כל מבצעים בדיקת דם פשוטה הבודקת רמת מסוימת של חלבון בדם הנקרא PSA. אך ורק אילו קיים הכרח, חולפים לבדיקות הבאות כאשר מישהי מהן הנה ביופסיית היתוך. ביופסיית היתוך – כיצד הזה מבוצע? ההשוואה מבוצעת בהרדמה כללית, בזמן ש הרגליים מורמות אל דוחפת למעלה, במטרה לאפשר חיבור מצוינת יותר לערמונית.